14:27 20.03.2024

"Центренерго" у повному обсязі розраховується з "Нафтогазом" у цьому ОЗП, закрило 300 млн грн боргу попередніх періодів - голова генкомпанії

2 хв читати
"Центренерго" у повному обсязі розраховується з "Нафтогазом" у цьому ОЗП, закрило 300 млн грн боргу попередніх періодів - голова генкомпанії

ПАТ "Центренерго" повністю розраховується за газ із НАК "Нафтогаз України" в нинішньому опалювальному сезоні і погасило приблизно 300 млн грн боргу за попередні періоди, повідомив гендиректор компанії Андрій Чуркін.

"За час роботи нашої команди (Чуркіна призначено на посаду в серпні 2023 року - ІФ-У) у нас боргів перед "Нафтогазом" немає. У поточному режимі розраховуємося за поставлений газ повністю", - сказав він в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Відповідаючи на запитання, як вдалося вибудувати стосунки із "Нафтогазом", з огляду на накопичені борги (йшлося орієнтовно про 1 млрд грн - ІФ-У), Чуркін сказав: "Було проведено низку переговорів і нам вдалося переконати наших партнерів із "Нафтогазу" в перспективності роботи з нашою командою".

За його словами, це борги, які "Центренерго" накопичило ще до каденції нинішньої команди, і за ними складено графік погашення, якого "Центренерго" дотримується.

"Наприклад, ми в перші два місяці року закрили приблизно 300 млн грн боргів перед "Нафтогазом". Він такі умови поставив, і ми з ним погодилися", - сказав Чуркін.

Він також уточнив, що "Нафтогаз" протягом ОЗП не лімітував компанію в постачанні ресурсу.

"Ми щомісяця підписуємо в рамках ПСО додаткову угоду і нею визначаємо необхідний обсяг, максимально закладений на доступне обладнання. І фактично використаний ресурс оплачуємо. Щотижня. Ми не збираємо цей борг. Якщо раптом ми не доплатили, то доплачуємо. Якщо переплатили - перекидаємо на наступний період", - описав ситуацію гендиректор "Центренерго".

При цьому він пояснив, що робота компанії з використанням виключно газу є збитковою навіть за умови, що вона отримує його за ціною приблизно 10 тис. грн/тис. куб. м. у рамках ПСО, але він допомагає брати участь на ринку допоміжних послуг.

"За допоміжної послуги ми хоча б перекриваємо паливну складову і за командою НЕК намагаємося щоразу вийти на ДПРЗ (допоміжна послуга за резервами заміщення - ІФ-У). Коли це не виходить, максимально включаємося на вугілля", - зазначив гендиректор.

Чуркін звернув увагу, що за умови отримання оплати допоміжної послуги та певної рентабельності роботи на вугіллі в четвертому кварталі 2023 року компанія отримала 3,8 млн грн прибутку, а в січні 2024 року - вже 229 млн грн.

"І якщо обирати між природним газом і вугіллям, то маючи вугілля, справді потрібно працювати на ньому. Хоча за сьогоднішніми цінами робота навіть на вугіллі для нас збиткова. Але завдання "Центренерго" - маневреність і баланс енергосистеми України. І свої завдання ми виконуємо на відмінно", - переконаний глава "Центренерго".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

УЗ запускає контейнерні та контрейлерні поїзди до німецького порту Дуйсберг

Світовий банк перевів Україну до категорії країн із доходами вище від середнього

Фіала: Завдяки підтримці уряду все більше чеських компаній беруть участь у відновленні України

Обленерго застосовуватимуть у вівторок із 13:00 до 24:00 три черги графіків погодинних відключень е/е - "Укренерго"

Україна може створити нову фондову біржу за участю держбанків і МФІ - МВФ

Грози знеструмили 245 населених пунктів, на шахті в Донецькій області виведено на поверхню 50 працівників - Міненерго

"УЗ" збільшила обсяг перевезення пасажирів у червні на 18%

"ДТЕК" у червні відновив електропостачання 341 тис. абонентів у чотирьох областях

Україна планує розширити програму Grain From Ukraine в країнах Африки та Карибського басейну - Єрмак

ДТЕК ВДЕ пропонує відстрочити погашення євробондів-2024 на 3 роки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА