17:28 20.06.2024

Консультативна рада Мінекономіки запропонувала створити економічні кластери в західних областях України для розвитку промисловості

2 хв читати
Консультативна рада Мінекономіки запропонувала створити економічні кластери в західних областях України для розвитку промисловості

Експерти Консультативної ради з економічної політики при Міністерстві економіки України пропонують створити потужні економічні кластери на заході та південному заході України для розвитку виробництв.

"Інвестиції в ці кластери будуть забезпечені комплексним страхуванням від війни та підкріплені надійними постачаннями енергоносіїв і сировини, які забезпечать безперебійне виробництво. Для залучення капіталу в ці галузі Україна може розраховувати на поєднання внутрішніх приватних інвестицій і прямих іноземних інвестицій, орієнтованих на ЄС та інші зовнішні ринки", - йдеться в опублікованому Мінекономіки в четвер документі про рекомендації щодо прискорення економічного зростання.

Планується, що економічні кластери будуть захищені географічною відстанню і сучасними системами ППО.

Щодо транспортної сфери, то в Мінекономіки вважають, що державна політика має зосередитися на процесі інтеграції в транспортну систему ЄС і розвитку прикордонної інфраструктури. Це створить додаткові робочі місця і сприятиме розвитку бізнесу в прилеглих регіонах обабіч кордону. Важливим заходом у цій сфері стане будівництво залізниці Краків-Львів із шириною колії 1435 мм, визначеної Єврокомісією пріоритетним проєктом.

У Мінекономіки очікують, що поліпшення інфраструктури, наприклад розширення стандартної європейської залізничної колії в Україні, дасть змогу інтегрувати економічні кластери з європейськими ринками, максимізуючи експортний потенціал і залучаючи і вітчизняних, і іноземних інвесторів.

У сфері зайнятості населення експерти Консультативної ради пропонують забезпечити ефективний перерозподіл працівників, зокрема ВПО, у ті регіони, де потреба в працівниках і кількість виробництв вища. Також передбачена реформа держполітики у сфері зайнятості, покращення процедури тимчасового бронювання для працівників і відновлення збору та публікацій даних Держстатом.

Говорячи про підвищення продуктивності праці, автори документа наголосили, що в умовах війни Україна повинна мати змогу підвищити ефективність праці, щоб створювати більше продукції з наявних ресурсів. Це передбачає додаткові заходи з дерегуляції госпдіяльності, ухвалення нового Трудового кодексу, спрощення податкової системи та диджиталізації держпослуг.

Вагоме значення експерти ради приділяють поверненню українців із-за кордону. На думку авторів документа, держава має запропонувати їм безпечні умови для життя, конкретну заробітну плату, житло, а також сприятливе середовище для розвитку. Серед додаткових кроків пропонується спрямування частини податкових надходжень, зібраних урядами країн перебування від вимушених мігрантів з України, на потреби України, зокрема на посилення обороноздатності, а також урахування пенсійних податків, сплачених за кордоном.

Консультативну раду з економічних питань при Мінекономіки було створено з ініціативи першого віцепрем'єр-міністра - міністра економіки України Юлії Свириденко. До неї ввійшли провідні світові економісти, нобелівські лауреати, професори університетів і керівники міжнародних компаній. Раду очолив професор департаменту економіки Університету Каліфорнії в Берклі Юрій Городніченко. Організаційну допомогу в роботі групи надає Київська школа економіки (KSE).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Послуга ремонту квартир у новобудовах затребувана в рамках програм "єВідновлення" та "єОселя" - Alliance Novobud

Kormotech розпочав експорт на ринок Південної Кореї

Наглядова рада ПриватБанку розпочала процес відбору нового голови правління

Зарплата на держслужбі вже є конкурентною на ринку праці - голова НАДС

"Укргазвидобування" за 5 міс. сплатило до бюджету майже 10 млрд грн ренти

ДП "Ліси України" відсторонили від тендера на постачання деревини для ЗСУ

Україна може пройти зиму з мінімально можливими відключеннями - голова Держенергонагляду

Екологічні збитки від знищення окупантами харківського "Епіцентру" перевищують 860 млн грн

ФДМ оголосив конкурс із відбору трьох незалежних членів наглядової ради держенерготрейдера "ЕКУ"

НКРЕКП ухвалила постанову для стимулювання будівництва нової генпотужності та energy storage

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА