09:57 21.02.2023

РФ продовжує мілітаризацію ЗАЕС та планувати удари по українських електропідстанціях - ISW

2 мин читать
РФ продовжує мілітаризацію ЗАЕС та планувати удари по українських електропідстанціях - ISW

Російські окупаційні війська продовжують мілітаризацію Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) в окупованому м. Енергодар Запорізької області і мають намір обвинуватити українську сторону в атаках по радіаційно небезпечних об'єктах, ідеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW) за 20 лютого.

"Міноборони Росії неправдиво заявило, що українські офіційні особи планують фальшиві атаки на радіаційно небезпечні об'єкти в Україні, щоб обвинуватити російські сили в нанесенні невибіркових ударів по цих об'єктах, порушуючи Конвенцію про ядерну безпеку напередодні 11-ї надзвичайної спеціальної сесії Ради безпеки Генеральної асамблеї ООН 22 лютого", - повідомляється у зведенні.

Також повідомляється про заклики до російських військових систематично завдавати ударів по електричних підстанціях, які розташовані за межами українських АЕС, щоб ініціювати аварійні відключення на станціях. "Міноборони Росії може розпочати інформаційну операцію, спрямовану на встановлення інформаційних умов для завдання таких ударів і можливих радіаційних інцидентів, які можуть виникнути внаслідок систематичного відключення об'єктів від енергопостачання. Атаки… навряд чи призведуть до радіаційних інцидентів, але атаки поблизу атомних електростанцій завжди пов'язані з певним ризиком таких інцидентів", - наголошують аналітики.

Водночас зазначається, що попередні удари РФ по критичних об'єктах інфраструктури в Україні не передбачають систематичних ударів по об'єктах електропостачання, пов'язаних саме з АЕС.

"Заява Міноборони Росії також може бути спробою створити інформаційні умови для потенційного радіологічного інциденту на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) у світлі повідомлень про те, що осушення Росією Каховського водосховища може поставити під загрозу систему охолодження ЗАЕС", - наголошують у ISW.

 

РЕКЛАМА

ПОСЛЕДНЕЕ

США по-прежнему против применения Киевом американского оружия для ударов по территории РФ - Белый дом

Мининтеграции в 80-ю годовщину депортации крымских татар из Крыма: Россия является наследником этих преступных практик

В одном из районов Полтавской области в результате атаки дронов повреждена энергетическая инфраструктура – глава ОВА

На Харьковщине из-под обстрелов эвакуировано более 9 тыс. 900 человек

На Харьковщине за сутки 3 мирных жителя погибли, 33 пострадали из-за вражеских обстрелов

Ночью российские БпЛА атаковали два объекта энергетической инфраструктуры – "Укрэнерго"

В Херсонской области за сутки из-за обстрелов пять человек получили ранения, есть попадания в жилые кварталы и сельхозпредприятия

Оккупанты за сутки нанесли более 450 ударов по Запорожской области, использовали артиллерию и БпЛА – глава ОВА

Силы обороны за сутки ликвидировали более 1200 оккупантов, 36 артсистем и один самолет противника

Средствами ПВО сбиты все 13 ударных БпЛА, атаковавших ночью Украину – Воздушные силы ВСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА