17:31 04.04.2024

Пройти ВЛК зобов'язані всі зі статусом "обмежено придатний", щоб набути нового статусу, - нардеп Фріз

2 хв читати
Пройти ВЛК зобов'язані всі зі статусом "обмежено придатний", щоб набути нового статусу, - нардеп Фріз

Усі військовозобов'язані, хто має статус "обмежено придатний", зобов'язані пройти військово-лікарську комісію (ВЛК), щоб набути нового або знову підтвердити старий статус на підставі нових норм, повідомила народний депутат Ірина Фріз (фракція "Європейська солідарність").

"Це (медкомісію - ІФ-У) потрібно робити всім у будь-якому вигляді (добровільно чи примусово - ІФ-У), у кого є статус "обмежено придатного", тому що його більше формально за законом не існуватиме. Для того, щоб набути або нового статусу, або перепідтвердити на нових нормах свій статус - усі, хто має статус "обмежено придатного" - будуть зобов'язані здійснити цю перевірку", - сказала вона в ефірі національного телемарафону в четвер.

Фріз наголосила, що можливість здійснити перевірку і набути нового статусу або "не здійснювати і нести певну відповідальність" покладається на відповідальну свідомість громадян України. Вона додала, що громадяни самі зацікавлені, щоб у разі перевірки документів, мати можливість підтвердити свій статус.

Водночас нардеп зазначила, що наразі в Україні достатня кількість ВЛК, які можуть забезпечити проходження медогляду всім, кому необхідно. Фріз повідомила, що фінансування або збільшення кількості медкомісій у майбутньому має забезпечити уряд, крім цього, необхідно все розрахувати і мати цифри про те, скільки людей повинні будуть пройти повторну перевірку.

"Будемо розраховувати, що в них (уряду - ІФ-У) достатньо ресурсів і розуміння того, у який спосіб по черзі дати можливість зробити всім цей переоблік і перевстановлення статусу", - сказала вона.

Як повідомлялося, 2 квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон (законопроєкт №10313) "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист", який передбачає можливість перебування військовослужбовців на лікуванні до 12 місяців, а тих, кого визнали обмежено придатними до військової служби, зобов'язує протягом 9 місяців пройти повторний медичний огляд.

У Міноборони наголосили, що скасування статусу "обмежено придатний" не означає автоматичного переходу до іншого статусу (придатний/непридатний). Закон набуває чинності через місяць після опублікування, а саме 4 травня 2024 року. Громадяни, яких було визнано "обмежено придатними", мають повторно пройти військово-лікарську комісію протягом 9 місяців після набрання чинності законом (до 04.02.2025).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єрмак обговорив із помічником президента США майбутній саміт НАТО

Кабмін має намір запровадити експериментальний проєкт із грантового фінансування навчання у вишах у 2024/2025 навчальному році

На Донеччині за добу через обстріли загинув один мирний житель, поранені шестеро

У Боровій Харківської області з-під завалів зруйнованого ранковим авіаударом будинку дістали тіло загиблого

Генштаб ЗСУ: За минулу добу відбулося 158 боїв, покровський залишається найбільш напруженим напрямком

У ДНІПРІ ЗНОВУ ЧУТИ ВИБУХИ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У ЗАПОРІЖЖІ ЧУТИ ВИБУХИ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Через негоду в Хмельницькій області знеструмлено 161 населений пункт, без енергопостачання залишилися 23,9 тис. споживачів

Війська РФ за добу завдали по Україні два ракетних і 45 авіаударів, використавши 67 КАБів

ВИБУХИ В ДНІПРІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА