14:30 15.06.2024

Зеленський: На Саміті миру ми побачимо, як твориться історія

3 хв читати
Зеленський: На Саміті миру ми побачимо, як твориться історія
Фото: https://www.president.gov.ua

Погляди та ідеї кожної країни-учасниці першого Саміту миру у Швейцарії однаково важливі для миротворчого процесу, заявив президент України Володимир Зеленський.

"Сьогодні на Саміті представлені всі частини світу, всі континенти, різні нації – і географічно великі, і менші, – кожен політичний полюс нашого з вами світу: Латинська Америка, Близький Схід та Азія, Африка, Європа, Тихоокеанський регіон, Австралія, Північна Америка – усі. Погляд, ідеї та лідерство кожного народу для нас однаково важливі. І все, про що буде домовлено сьогодні на саміті, стане частиною такого потрібного всім нам миротворчого процесу. Вірю, що ми побачимо тут, на саміті, як твориться історія", - написав Зеленський у телеграм-каналі в суботу.

Зеленський уже провів зустріч із віцепрезидентом США Камалою Гарріс. За повідомленням Білого дому, Гарріс оголосила, що Сполучені Штати нададуть понад $1,5 млрд через USAID і Державний департамент для підтримки народу України, повідомляє Білий дім.

Крім того, президент України зустрівся з президентом Швейцарії Віолою Амерд. "100 делегацій з усіх регіонів світу збираються з метою ініціювати мирний процес і розробити подальші кроки", - написала Амерд у соцмережі Х.

Саміт миру відбудеться 15-16 червня у швейцарському Бюргенштоку. В ньому візьмуть участь 100 делегацій, з яких 92 представляють держави з усього світу і вісім - міжнародні організації, повідомили у швейцарському уряді.

57 країн будуть представлені на рівні глав держав і урядів, 29 - на рівні міністрів, переважно глав МЗС. Шість країн - Бразилія, Індонезія, Ізраїль, Об'єднані Арабські Емірати, Філіппіни, Південна Африка - на рівні послів. Бразилія, Вселенський патріархат, Святий Престол і ООН представлені на саміті не як учасники, а як спостерігачі. Китайська Народна Республіка на Саміті миру не представлена.

Як зазначили у швейцарському уряді, метою саміту є початок мирного процесу. "Усім присутнім державам має бути надана можливість висунути своє бачення справедливого і тривалого миру в Україні", - зазначається в повідомленні.

"Саміт також пропонує можливість уперше обговорити на найвищому рівні, як і коли Росію може бути включено до цього процесу", - наголошується в пресрелізі уряду Швейцарії.

Президент України Володимир Зеленський, виступаючи на саміті G7 в Італії 13 червня, зазначив: " "На першому Саміті ми зосередимося на трьох пунктах Формули: ядерна безпека, продовольча безпека, звільнення полонених та депортованих. Можливо, саміт стане кроком і щодо ширшої енергетичної безпеки – ми маємо унеможливити російські удари по нашій території, і є ідеї, як це забезпечити. Сподіваюся на вашу підтримку імплементації напрацьованих кроків".

Формулу миру Зеленський представив у листопаді 2022 року на саміті G7. Вона складається з 10 пунктів: радіаційна та ядерна безпека; продовольча безпека; енергетична безпека; звільнення всіх полонених і депортованих (зокрема українських дітей); виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності та світового порядку; виведення російських військ і припинення бойових дій; відновлення справедливості; протидія екоциду; недопущення ескалації; фіксація закінчення війни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Через ракетну атаку РФ оголошено масштабну повітряну тривогу, у Києві працювала ППО

ЄС і Китай планують консультації щодо підвищення ставок європейського ввізного мита на імпорт електромобілів

Окупанти за день здійснили 30 обстрілів прикордоння Сумської області, зафіксовано 91 вибух

Президент Польщі Дуда під час візиту до Китаю обговорить питання безпеки в Європі, зокрема війну в Україні

Окупанти за добу здійснили 3200 обстрілів по території України - Генштаб

Від початку доби відбулося понад 130 бойових зіткнень, на покровському напрямку їхня кількість зросла до 44 - Генштаб

Американський авіаносець "Ейзенхауер", який протистояв атакам хуситів, покине Червоне море

У Черкаській області поліцейські затримали підозрюваного у вбивстві малолітньої дитини

У Харкові вже 54 постраждалих - Синєгубов

Ракета, спрямована РФ на Одесу, втратила боєздатність над акваторією Чорного моря

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА