11:10 20.06.2024

Закон про єдину роумінгову зону сьогодні набув чинності, але в дію буде введений після рішення ЄС - НКЕК

2 хв читати
Закон про єдину роумінгову зону сьогодні набув чинності, але в дію буде введений після рішення ЄС - НКЕК

Закон про єдину роумінгову зону з ЄС (Roam-Like-AtHomе"/RLAH) набув чинності, але не введений у дію, тому що рішення про надання Україні режиму внутрішнього ринку для роумінгу ЄС ще не ухвалено, повідомила Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв'язку (НКЕК) у четвер.

"Закон вводиться в дію з дня, визначеного Україною та ЄС у рішенні Комітету асоціації ЄС-Україна в торговельному складі про надання режиму внутрішнього ринку для роумінгу. Наразі ця дата не визначена", - ідеться в повідомленні НКЕК у фейсбуці.

Зазначено, що наступним етапом роботи для команди, яка працює над приєднанням України до RLAH, стане оцінка законодавства України на його відповідність праву ЄС з боку Європейської комісії, далі - підготовка відповідного рішення Комітету Асоціації ЄС-Україна.

Крім того, НКЕК працюватиме над розробленням і затвердженням підзаконних актів, які є необхідною складовою виконання Україною зобов'язань щодо повної імплементації актів ЄС щодо роумінгу. Одним з таких документів буде регламент політики добросовісного користування RLAH.

Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм європейського законодавства з питань роумінгу" наділяє НКРЕКП ексклюзивними повноваженнями щодо регулювання послуг роумінгу та встановлення детальних правил застосування "Роумінг як вдома" в Україні та визначає ключові принципи надання та отримання послуг "Роумінг як вдома" в спільній роумінговій зоні Україна-ЄС.

Президент найбільшого в Україні оператора мобільного зв'язку "Київстар" Олександр Комаров в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" заявив, що компанія готова до впровадження RLAH і технологічно готується приєднатися до єдиної роумінгової зони. Водночас він зазначив, що внаслідок змін ставок вхідного міжнародного інтерконекту українська телеком-галузь може втратити близько $100 млн валютної виручки на рік.

Про те, що впровадження єдиної роумінгової зони вплине в частині, що стосується транзиту і термінації міжнародного трафіку, вплине в бік зменшення доходів, заявляв і гендиректор АТ "Укртелеком" Юрій Курмаз.

Як відомо, Верховна Рада підтримала законопроєкт "Про внесення змін до деяких законів України щодо імплементації норм законодавства Європейського Союзу з питань роумінгу" у другому читанні 22 травня 2024 року, президент Володимир Зеленський підписав документ 7 червня, 9 червня його було опубліковано.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Силами ППО вночі збито 10 із 10 ударних БПЛА в межах шести областей

Сили оборони за добу ліквідували 1070 окупантів і 57 артилерійських систем противника

У разі атаки Ізраїлю проти Лівану почнеться "війна на знищення" - представництво Ірану

РФ тримає в Чорному та Азовському морях чотири військові кораблі

29 червня: Яке сьогодні свято, все про цей день

У США виробники БпЛА просять Конгрес більше інвестувати у виробництво, щоб збільшити поставки в Україну - ЗМІ

Окупанти за минулий день 36 разів обстріляли прикордонні громади Сумської області, є поранений

У Дніпрі під завалами виявили загиблого, зниклими безвісти числяться дві жінки - МВС

Адміністрація Байдена готова надіслати Україні наступний пакет військової допомоги, до нього увійдуть ракети ППО – ЗМІ

Війська РФ увечері обстріляли Камишани Херсонської області, травмовано двох жителів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА