12:40 20.06.2024

Рада ухвалила закон про перезавантаження БЕБ - Гетманцев

2 хв читати
Рада ухвалила закон про перезавантаження БЕБ - Гетманцев

Верховна Рада в четвер 239 голосами за необхідного мінімуму у 226 голосів ухвалила закон (№10439) про перезавантаження Бюро економічної безпеки, повідомив голова профільного парламентського комітету Данило Гетманцев.

"Текст погоджений з партнерами. З незалежним відбором нового голови БЕБ, переатестацією та кадровим відбором. За участю іноземних експертів та українського бізнесу. Можна було краще, але вже молодці", - прокоментував ухвалення перший заступник голови комітету Ярослав Железняк.

За його словами, згідно з документом, нового голову БЕБ обирає комісія із шести членів, де половина - міжнародні експерти з правом вирішального голосу. Переатестацію здійснює комісія, у якій по шість осіб від новообраного директора БЕБ і від міжнародних партнерів, але за пропозицією українського бізнес-середовища. Крім того, протягом трьох наступних років працюватиме створена за такою самою схемою кадрова комісія.

"Гарантована незалежність директора БЕБ на рівні НАБУ/САП/НАЗК. І ще багато важливих змін про незалежність інституції. Завжди можна більше і краще, але загалом дуже ок", - підсумував Железняк.

Він нагадав, що ухвалення закону про БЕБ є умовою програм міжнародного фінансування, зокрема МВФ, на загальну суму $3 млрд.

Як повідомлялося, ВР 11 квітня цього року в повторному першому читанні схвалила законопроєкт про вдосконалення роботи БЕБ у першому читанні. Ухвалення цього закону до кінця червня є структурним маяком програми співпраці України з МВФ.

Железняк зазначав, що згідно із зауваженнями бізнесу, МВФ і G7, проєкт закону до другого читання має передбачати подання прем'єру на затвердження одного, а не двох кандидатів на посаду директора БЕБ, а також містити докладно прописану переатестацію і процедуру відбору на цю посаду. Під час засідання лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія анонсував, що до другого читання зауваження МВФ, G7 і бізнесу буде враховано.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали понад 300 ударів по Запорізькій області, під вогнем перебували сім населених пунктів

Силами ППО вночі збито 10 із 10 ударних БПЛА в межах шести областей

Сили оборони за добу ліквідували 1070 окупантів і 57 артилерійських систем противника

У разі атаки Ізраїлю проти Лівану почнеться "війна на знищення" - представництво Ірану

РФ тримає в Чорному та Азовському морях чотири військові кораблі

29 червня: Яке сьогодні свято, все про цей день

У США виробники БпЛА просять Конгрес більше інвестувати у виробництво, щоб збільшити поставки в Україну - ЗМІ

Окупанти за минулий день 36 разів обстріляли прикордонні громади Сумської області, є поранений

У Дніпрі під завалами виявили загиблого, зниклими безвісти числяться дві жінки - МВС

Адміністрація Байдена готова надіслати Україні наступний пакет військової допомоги, до нього увійдуть ракети ППО – ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА