18:23 06.07.2022

Включення Європарламентом атомної енергетики та газу до "зеленої" таксономії дасть змогу ЄС відмовитися від російських енергоносіїв - міністр енергетики

2 хв читати
Включення Європарламентом атомної енергетики та газу до "зеленої" таксономії дасть змогу ЄС відмовитися від російських енергоносіїв - міністр енергетики

Ухвалення Європейським парламентом рішення Єврокомісії про включення атомної енергетики та газу до "зеленої" таксономії зміцнить енергетичну безпеку Європи і дасть змогу країнам ЄС відмовитися від російських енергоносіїв, заявив міністр енергетики України Герман Галущенко на своїй сторінці у фейсбуці в середу.

"Я щиро вдячний Європейській комісії та особисто єврокомісару з енергетики Кадрі Сімсон за рішучість та дієву підтримку України на шляху до енергетичної незалежності", - написав міністр.

За його словами, в умовах війни Росії не лише проти України, а й проти всього цивілізованого світу необхідні рішення, які полегшать перехід від викопного палива до чистих джерел енергії і дадуть змогу звільнитися від впливу країни-агресора.

"Продовження використання атомних потужностей окремих європейських країн дасть змогу значно зменшити залежність від російських енергоносіїв", - зазначив Галущенко.

У свою чергу для України визнання атомної енергетики "зеленою" відкриє можливість ширшого інвестування у будівництво нових енергоблоків за інноваційними технологіями.

"Це означає, що українська енергетика стане більш вуглецево-нейтральною, а завдяки збільшенню експорту до Європи ми допоможемо декарбонізувати і європейський енергомікс", - наголосив глава профільного відомства.

Він також висловив упевненість, що визнання газу як перехідного виду палива від викопних енергоресурсів до відновлюваних джерел енергії є не менш важливим чинником для зміцнення енергетичної безпеки європейського континенту.

"Інвестиції в українську газотранспортну систему, яка на сьогодні переважно орієнтована на транзит газу з Росії, допоможуть розвинути газову інфраструктуру для постачання з інших регіонів", - сказав Галущенко.

Він нагадав, що Україна має значні запаси газу і на суходолі, і на шельфі Чорного моря.

"І ще один аспект - розвиток інфраструктури для LNG. Будівництво LNG-терміналів сприятиме диверсифікації постачання газу і до України, і до країн Європи", - доповнив міністр.

Розвиток інфраструктури для зберігання газу підвищить надійність газопостачання у пікові періоди, наприклад, в опалювальний сезон, та знизить цінові коливання на ринку, які останнім часом спричинені агресивною політикою кремля, резюмував Галущенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Реалізація Дорожньої карти розвитку ВДЕ від Energy Community могла б прискорити "зелений" розвиток - голова АСЕУ

Норвезька компанія побудує в Естонії гігантську морську ВЕС на 1560 МВт

ВДЕ ще не отримували оплати за механізмом ринкової премії - директор профільного напряму KNESS Group

Сонячні електростанції буде встановлено на 270 українських медзакладах України до кінця нинішнього року - Комітет Ради

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Байден повідомив про виділення $7 млрд на сонячну енергетику

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА