Политика

Розпочато кримінальні провадження щодо ситуації із похованнями на цвинтарі №18 у Харкові

Прокуратура відкрила кримінальні провадження у зв'язку з інформацією про поховання людей у мішках та інші порушення на цвинтарі №18 у Харкові.

"Прокуратурою внесено до ЄРДР два кримінальні провадження за ст.297 (наруга над могилою, іншим місцем поховання або тілом загиблого) та ст.367 (службова недбалість) КК України. Метою досудового розслідування буде перевірка викладеної інформації та перевірки законності дій посадових осіб, рішення про процедуру проведення поховань у такий спосіб", - повідомив прессекретар Харківської облпрокуратури Дмитро Чубенко.

Як повідомлялося, 14 вересня, на сайті LB.UA було опубліковано статтю про масові поховання в траншеях на цвинтарі №18 у Харкові. Одним із тих, кого було поховано не в окремій могилі, а в траншеї був боєць тероборони Роман Сімонок, який загинув у результаті ворожого ракетного удару по будівлі Харківської ОДА 1 березня.

16 вересня пресслужба Харківської міськради повідомила з посиланням на департамент житлово-комунального господарства про домовленість із батьками загиблого, що вони мають приїхати до Харкова, щоб особисто подати заяву та документи, необхідні для перепоховання.

"Після цього КП "Ритуал" зможе перепоховати тіло Романа. Зробити це можна, коли температура повітря протримається на рівні не вище за п'ять градусів морозу", - зазначалося в повідомленні пресслужби.

19 вересня міський голова Харкова Ігор Терехов на нараді за участю керівництва КП "Ритуал" доручив провести перепоховання людей, похованих із порушенням чинного законодавства в перші місяці після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

"У найкоротші терміни перепоховання, по-людськи, з усіма почестями, які заслужили ці люди, обороняючи Україну та обороняючи місто Харків", - сказав Терехов на нараді, відеофрагменти якої оприлюднила пресслужба Харківської міськради.

За словами Терехова, порушення під час поховання були виявлені в результаті службового розслідування та послужили однією з підстав для звільнення колишнього директора КП "Ритуал" Євгена Журавльова.

Як повідомив новий директор КП "Ритуал" Ігор Ляхов, зокрема, перевірка виявила, що людей ховали не у трунах, а у мішках.

"Усі поховання починаючи з кінця лютого-березня були проведені в мішках, що є порушенням закону України "Про поховання та похоронну справу", - сказав Ляхов.

За інформацією пресслужби Харківської міськради, зокрема цього тижня планується з почестями перепоховати тіло бійця тероборони Романа Сімонка.

 

 

Реклама
Реклама

ПОСЛЕДНЕЕ