ЧП "Хутровик" подает в суд на Ассоциацию соцзащиты спецслужб Украины за безосновательные обвинения
(подается на языке оригинала)
Є старе правило пропаганди: "Роби наклепи, роби, щось таки залишиться". Вочевидь, саме за таким принципом вирiшив дiяти директор пiдприємства "Готель "Київ" (м.Бiла Церква) Дмитро Губрiй. Саме вiн став iнiцiатором прес-конференцiї представникiв Асоцiацiї соцiального захисту працiвникiв спецслужб України, яка вiдбулася в агентствi "Iнтерфакс-Україна" 10 листопада. На цьому заходi члени вiще згаданої органiзацiї в особi Iгоря Штоня та Андрiй Соловйов абсолютно безпiдставно звинуватили керiвництво ЧП "Хутровик" (м.Узин) у "постачаннi неякiсних продуктiв харчування в школи м. Бiла Церква" i "створеннi складної екологiчної ситуацiї поблизу м. Узин (Бiлоцеркiвський район).
За словами директора ЧП "Хутровик" Тетяни Глиняної, ця неправдива iнформацiя навмисно, з метою провокацiї озвучена членами Асоцiацiї, вже не вперше спливає в рiзних ЗМI. Причина банальна. У 2008 роцi фiрма пана Губрiя була субпiдрядником "Хутровика" i надавала послуги з харчування школярiв у чотирьох бiлоцеркiвських школах (№№ 4, 11, 12, 22). Пiсля вiдповiдної урядової заборони щодо субпiдряду у сферi надання послуг з харчування вiдповiдно розiрвано угоди з пiдприємства "Готель "Київ", а Д. Губрiя прийнято на роботу до ЧП "Хутровик" на посаду начальника вiддiлу.
Проте вже через кiлька мiсяцiв його було звiльнено, адже вiн виявився нечистим на руку i працював, нехтуючи будь-якими принципами. Серед доведених такi факти замiна якiсних продуктiв харчування на неякiснi (якiснi отримував зi складiв "Хутровика" i мiняв їх перед вiдправкою до шкiл на простроченi i залежалi з ринку, що практично йому й належав (вул. Турчанiнова). Якiснi вiдповiдно йшли на реалiзацiю в ресторан готеля "Київ" або на ринок. Подiбнi оборудки приносили досить суттєвi прибутки.
Позбавлений брудних але "легких" грошей Губрiй практично вiдразу оголосив "вiйну". Користуючись зв’язками, якi дозволяли йому протягом останнiх п’яти рокiв уникати будь-яких перевiрок "Києва", вiн спрямував всi можливi контролюючi органи на заготiвельно-виробниче пiдприємство "Хутровик". Упродовж чотриьох мiсяцiв, з 20 травня до 20 серпня, "Хутровик" приймав по 20 "делегацiй" на день. Перевiряли всi i все: УБЕП, УБОЗ, обласна санстанцiя, ветеринарна станцiя, карантинна мiлiцiя, екологiя тощо. Втiм, нiчого крамольного не виявили (напевне, шукали хутро в сосисках – ну сподобалась така асоцiацiя!), та з тим i поїхали. Тому що м’ясо в ковбасах i у первiсному виглядi – вiтчизняне, вiд господарств i населення прилеглих районiв: Бiлоцеркiвського, Сквирського, Рокитнянського, Кагарлицього тощо. Курятина – не американська заморожена, наколота гормонами, а свiжа й охолоджена з Морозiвської птахофабрики. Масло на столах школярiв – рокитнянське, молоко – бiлоцеркiвське ("Вiта"), кондитерськi вироби – лише вiтчизняних виробникiв, овочi й фрукти – привезенi з пiвденних регiонiв України та Молдови самостiйно.
Власне iнакше й бути не могло. Адже "Хутровик" не фiрма-одноденка, яка прийшла зiрвати куш i закритися, а має великий досвiд роботи як заготiвельне пiдприємство (майже 30 рокiв), виробив замкнутий цикл виробництва, тому не працює з посередниками. На територiї пiдприємства функцiонує забiйний цех, куди привозиться i обробляється велика рогата худоба i свинина на свiже м’ясо, та високотехнологiчний ковбасний цех, де безпосередньо за державними стандартами виготовляються ковбаснi вироби i постачаються у навчальнi заклади. Крiм цього, пiдприємство має власне фермерське господарство, на полях якого вирощуються зерновi культури, картопля та iншi овочi для власних потреб. Ось чому "Хутровик" перемiг у тендерi, а на традицiйнiй церемонiї "Золота пiдкова успiху", присвяченiй районному святкуванню Дня пiдприємця, директора ЗВП "Хутровик" Т. Глиняну визнали "Успiшною бiзнес-ледi району".
Наступним кроком "доброзичливцiв" стало розповсюдження чуток щодо, мовляв, незаконно виграного тендеру, монополiзацiї галузi i тому подiбне. Вiдверта нiсенiтниця в кращих традицiях не пiдтверджена фактами. Так, "Хутровик" виграв тендер, але завдяки найнижчiй запропонованiй цiнi – саме вiд цього вiдштовхується тендерна полiтика. А ще – завдяки наполегливiй i завзятiй роботi. За словами панi Глиняної, вона може спокiйно подивитися в очi кожному, хто звинуватить її "у великому мистецтвi виграти тендер".
За весь час роботи пiдприємство не отримало жодного листа-скарги i нарiкань вiд батькiв дiтей, якi харчуються в школах мiста i району. Однак тi, що хочуть "вiдплатити", йдуть iншим шляхом. Вони взялися штурмувати пiдприємство вже через iнше питання: чому в меню не зазначена цiна? Ну кому потрiбна та цiна, якщо перед органiзацiєю стоїть геть iнше: повноцiнно нагодувати дiтей, незалежно вiд цiни на продукти? Звiсно, той, хто ранiше "годував" "чорнобильцiв", мав право поставити одну цiну на м’ясо, купити його за iншою, а батькам сказати про втричi бiльшу. I безневинно виправдовуватися, мовляв, подивiться, якi зараз цiни на м’ясо, як я можу вкластися в зазначену цiну i нагодувати ваших дiтей м’ясом? На те ж яблуко або йогурт можна поставити таку захмарну цiну i спекулювати цим, що нiколи в життi до норми меню не буде доведене! Вчителi досi пам’ятають, як дiти ходили в їдальню раз на тиждень – тодi, коли за "розкладом" (не за меню) давали щось бiльш-менш нормальне. Але такi мовчать.
"Хутровик" зайняв зовсiм iншу позицiю. Цiна не повинна бути основним критерiєм у дитячому харчуваннi. Головне – доведена фiзична норма в калорiях, котру має з’їсти дитина певної категорiї, тобто дати їй повноцiнний набiр продуктiв у необхiднiй кiлькостi i належної якостi. А яку цiну пiдприємство виграло у тендерi, чи будуть у нього прибутки або збитки, нiкого не цiкавить. А перспективне меню комплексних снiданкiв та обiдiв для учнiв загальноосвiтнiх шкiл – як у ресторанi: натуральнi i консервованi овочi, фрукти, розмаїття супiв, борщiв, м’ясо курки, котлети, деруни, фруктовi соки та багато чого iншого. Залишилось лише, щоб це меню затвердило управлiння освiти в особi О. Б. Олiйника i мiська санiтарно-епiдемiологiчна станцiя, тому що меню для трьох вiкових категорiй має бути суворо i законно дотримане.
На сьогоднiшнiй день цiна харчування на одну дитину в день складає: I категорiя – 7,70 грн, II – 9,00 грн, III – 10,10 грн. Бiльше того, в цiну харчування входять транспортнi послуги, зарплата працiвникам, нарахування на податки, комунальнi послуги, господарськi затрати i цiна продуктiв. Подамо для прикладу кiлька продуктiв – 50 % денної норми харчування учнiв навчальних закладiв, визначеної в Додатку №3 до постанови КМУ вiд 21.05.1992 №258, чим керується "Хутровик":
Найменування | На одного учня в залежностi вiд вiку у грамах | ||
6-10 рокiв | 10-14 рокiв | 14-18 рокiв | |
Хлiб пшеничний | 62,5 | 75 | 87,5 |
Картопля | 150 | 175 | 200 |
М’ясо, м’ясопродукти | 175 | 200 | 200 |
Молоко | 200 | 200 | 200 |
Фрукти свiжi | 75 | 100 | 125 |