Пресс-релизы

Защитники природы просят президента сделать шаг для достижения климатической стабильности

(подаётся на языке оригинала)

Вже майже рік природоохоронна спільнота і місцеві громади, які погодили створення чи розширення на своїх землях природно-заповідних територій, чекають від президента вирішального кроку назустріч - підпису семи проєктів Указів, від яких залежить бути чи не бути покращенню збереження природного навколишнього середовища, а разом з цим – підвищенню кліматичної стабільності у регіональному контексті.

Нещодавно президент України Володимир Зеленський під час виступу на Конференції ООН з питань зміни клімату COP26 у Глазго (Велика Британія) заявив, що Україна приєдналась до декларації світових лідерів щодо лісів та землекористування. Декларація передбачає збереження не лише лісових ландшафтів, а й інших природних комплексів. Саме такою є функція природно-заповідного фонду України. У тому числі її найцінніші складові – природні, біосферні заповідники та національні природні парки (НПП). Згідно чинного законодавства, ці об’єкти створюються Указами президента, що дає главі української держави унікальну можливість – особисто прискорити виконання наших зобов’язань, закріплених у низки міжнародних природоохоронних конвенцій і угод.

Проєкти усіх семи Указів схвалені Кабінетом Міністрів України і передані в Офіс президента України на підпис главі держави. Досить президенту просто зараз поставити сім підписів, як площа природно-заповідного фонду України збільшиться на майже 52 тис. га, що станом на початок 2020 року складає 1,27% від загальної площі територій і об’єктів ПЗФ України. Але чомусь це досі не відбувається. Вже багато місяців у черзі на підпис стоять Карпатський біосферний заповідник (з 10 грудня 2020 року розширення у Закарпатській обл.), НПП "Пуща Радзівіла" (з 17 лютого цього року створення в Рівненській обл.), через місяць – створення НПП "Куяльницький" в Одеській обл., 7 квітня 2021 року – розширення НПП "Вижницький" у Чернівецькій області, наступного дня, 8 квітня – розширення низки заказників загальнодержавного значення, 27 квітня 2021 – розширення НПП "Меотида" у Донецькій, 14 липня 2021 року – створення НПП "Холодний Яр" в Черкаській області.

Громадська організація "Українське товариство охорони птахів" (Товариство), партнер міжнародної природоохоронної асоціації BirdLife International в Україні висловлює глибоку стурбованість щодо створення ініційованих Товариством НПП "Куяльницький" (10 800,9 га) та "Пуща Радзивіла" (24 265,32 га). Це абсолютно унікальні південні природні території з надзвичайно багатим раритетним ландшафтним і біологічним різноманіттям та поліськими лісо-болотними природними комплексами, все ще збереженою здатністю до самовідновлення і надання екологічних послуг, в першу чергу пом’якшення наслідків глобальної зміни клімату. На розроблення необхідних пакетів документів та погодження із землекористувачами створення цих національних природних парків було віддано більше 5-ти років кропіткої роботи великої групи фахових експертів. Зроблено все, що в повноваженнях екологів. Тепер слово за президентом.

Між тим, команда Українського товариства охорони птахів продовжує активно працювати над збільшенням площі природно-заповідного фонду України, як одного із ключових інструментів вирішення проблеми стратегічної екологічної безпеки держави. Зараз ведуться роботи з розширення територій 6 карпатських національних природних парків (НПП "Зачарований край", Карпатський, "Верховинський", "Гуцульщина", "Бойківщина", "Сколівські Бескиди") та 2-х поліських національних природних парків ("Припять-Стохід", ""Нобельський") і Рівненського природного заповідника. Головна мета цієї роботи - надійно захистити особливо цінні для збереження карпатські ліси та поліські лісо-болотні комплекси від сучасного безпрецедентного за масштабами вирубування та, в Поліссі, знищення користувачами надр, зокрема, добувачами бурштину. Саме ці два природні регіони, маючи найбільші в країні площі лісів (близько 1 млн. га) та боліт (близько 650 тис. га), є ключовими у пом’якшенні глобальних змін клімату. Найближчим часом пакети розроблених документів будуть подані до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України для подальшого просування на підписи Указів президента.

І на останок. Усі роботи з розширення ПЗФ України команда Товариства виконує за рахунок позабюджетних джерел фінансування, не використовуючи жодної копійки з державного бюджету. Чимала частина цих коштів надається міжнародними благодійними фондами. Надається для того, щоб ми у своїй країні зберегли унікальні залишки дикої природи які, зокрема, генерують великі об’єми чистого кисню і додають міць колективному імунітету українців.

Маємо надію, що президент України оцінить зусилля природоохоронної спільноти задля реалізації державної екологічної політики України. Пане президенте, додайте кисню Зеленій країні!

Для отримання детальної інформації та відповідей на можливі питання звертатися:

Ольга Анатоліївна Яремченко,

керівник природоохоронного проєкту "Полісся – дика природа без кордонів",

експерт ГО "Українське товариство охорони птахів", кандидат біологічних наук.

Контактні номери: +380 50 628-85-31

+380 97 520-71-73

Реклама
Реклама

ЕЩЕ ПО ТЕМЕ

ПОСЛЕДНЕЕ