16:30 31.05.2022

Уже можно утверждать, что страховщики выстояли и надежно держат оборону на финансовом фронте – СЕО НАСУ

4 мин читать
Уже можно утверждать, что страховщики выстояли и надежно держат оборону на финансовом фронте – СЕО НАСУ

Блиц-интервью с генеральным директором Национальной ассоциации страховщиков Украины (НАСУ) Денисом Ястребом (приводится на украинском языке)

- Війна - важке випробування для людей, економіки, країни. Як страховий ринок переживає цей складний період?

- Місяці інформаційної війни, кібератак, розхитування економіки України, 8 років війни та вже майже 100 днів широкомасштабного вторгнення… Це реалії, в яких живуть і працюють українці та українській бізнес. Попри всі старання росії ми щодня доводимо, що ми сильні та незламні. Наші партнери роблять неоціненний внесок в перемогу над ворогом і в майбутнє для нас і наших дітей. Кожен новий день наближує нас до перемоги!

Вже можна стверджувати, що страховики встояли та надійно тримають оборону на фінансовому фронті. Швидке налагодження дистанційних бізнес-процесів, розвиток телекомунікаційних технологій, вдале фінансове планування, адекватно сформовані страхові резерви, відданість справі дають можливість страховикам виконувати свої зобов’язання незважаючи на війну. На сьогодні динаміка показників діяльності учасників Національної асоціації страховиків України (НАСУ) дає додаткові підстави вважати, що ринок не тільки здатний вистояти у воєнний час, а й має значний потенціал для швидкого відновлення та розвитку у повоєнні часи.

- На яких даних робляться такі висновки? Адже офіційної інформації по ринку регулятор не публікує.

- Учасники НАСУ продовжують обмінюватися інформацією про результати своєї діяльності, і саме тому ми маємо змогу стежити за тенденціями на ринку страхування.

Так, березень 2022 року для переважної більшості страховиків НАСУ відзначився рекордним зниженням страхових платежів та страхових виплат: було збережено 44% страхових платежів та 46% страхових виплат порівняно з березнем минулого року. За основними видами страхування збережено: КАСКО – 28% страхових премій і 28% страхових відшкодувань, ДМС – 48% і 70% відповідно, ОСЦПВ (внутрішнє) – 42% і 53%. Надходження страхових платежів за "Зеленою карткою" виросли на 76%.

Квітень-2022 відзначився помірним зростанням надходжень страхових платежів та страхових виплат: об’єм страхових платежів та страхових виплат за місяць порівняно з квітнем 2021 року становив 53% та 52% відповідно. За основними видами страхування збережено: КАСКО – 51% страхових премій і 48% страхових відшкодувань, ОСЦПВ (внутрішнє) – 71% і 58%. Надходження страхових платежів за "Зеленою карткою" збільшилося на 91%.

- Тобто можна сказати, що після шокового березня вже у квітні ринок став поступово зростати?

- Так, вже у квітні з'явилася позитивна динаміка приросту страхових премій на 28% та страхових відшкодувань на 23% порівняно з березнем. За основними видами страхування приріст становив: КАСКО – 84% страхових премій і 68% страхових відшкодувань, майно – 57% і 195% відповідно, ОСЦПВ (внутрішнє) – 85% і 6%.

Зі слів страховиків НАСУ, у травні позитивна динаміка зберігається, і ми сподіваємося на збереження тренду у майбутньому.

- У чому запорука стійкості системи і чи є наразі проблеми із перестрахуванням ризиків?

- Стійкість системи забезпечується багатьма факторами, таким як регуляторна база, вдала інвестиційна політика, стійкість банківської системи, надійність закордонних партнерів тощо. Після запровадженням воєнного стану в Україні діють валютні обмеження, важливість яких важко переоцінити, але вони теж впливають на можливість українців отримувати відшкодування фінансових втрат від іноземних компаній. І в цьому випадку йдеться про перестрахування.

Перестрахування - це незамінний класичний інструмент співфінансування виплат страхових відшкодувань, що використовується в усьому світі. Механізм, який забезпечує можливість планувати страхову діяльність та здатність страховиків сплачувати мільярди гривень страхових відшкодувань, що фінансуються за рахунок іноземних партнерів.

Страхування великих об’єктів, об’єктів критичної інфраструктури, високовартісних об’єктів неможливе без перестрахування

Перестрахування потребує особливої уваги регулятора, оскільки це питання фінансової стійкості страхового ринку та можливості отримати страховий захист бізнесу у майбутньому. Враховуючи розуміння ситуації в Україні іноземними перестраховиками, а також певні валютні послаблення НБУ, на сьогодні перестрахування за раніше укладеними договорами страхування ще діє.

- Як ви оцінюєте допомогу НБУ страховому ринку у період війни?

- Страхові компанії змогли адаптуватися до роботи в умовах війни, зокрема завдяки створенню Нацбанком сприятливих регуляторних вимог. З самого початку війни з рф НБУ прийняв важливі рішення, які дали змогу страховикам зосередитися на ключових аспектах своєї діяльності, підтриманні платоспроможності, обслуговуванні клієнтів та виплатах страхових відшкодувань.

Зі свого боку страховики, учасники НАСУ, підтвердили свої прагнення створити платоспроможний, прозорий та надійний ринок страхування - вони підтримали ініціативи регулятора щодо посилення вимог до платоспроможності страховиків. Крім того завдяки постійній взаємодії з Верховною Радою, Кабінетом міністрів, Національним банком України є можливість напрацьовувати важливі рішення, аби задіяти увесь потенціал страхового ринку для нівелювання наслідків війни, відновлення економіки, захисту громадян та бізнесу від фінансових втрат, створення (розширення) джерел фінансування економіки України.

РЕКЛАМА

ПОСЛЕДНЕЕ

ЕИБ разрабатывает программы энергоэффективного восстановления жилого фонда и создания социального жилья

Юрий Бова: Наша самая первая задача – сохранить весь потенциал существующего бизнеса

Директор юридического департамента компании "Санофи в Украине" – о доступе пациентов Украины к инновационной терапии

Максим Доценко: Красный Крест – это отображение лица государства

Каждый обмен пленными дает новую информацию и надежду родным - Уполномоченный по вопросам пропавших без вести

Пока Украина нуждается в гуманитарной помощи из-за жестокой войны со стороны России, мы будем с вами - директор по соседству Генерального директората ЕК по гуманитарной помощи

Михаил Бакуненко: Запрет экспорта газа, игнорирование законодательства и отчуждение бизнеса – настоящее отрасли в Украине

Нам всегда не хватает денег, потому что мы постоянно развиваемся – управляющий партнер "ТК-Домашний текстиль"

"Укрэнерго" готово содействовать развитию собственной генерации промпотребителями – глава компании

Мы можем совершенствовать диагностику с помощью ИИ - завотделом Института им. Филатова

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА